De Duitse deelstaat Beieren wil het omstreden boek Mein Kampf van Adolf Hitler herdrukken. Dat zou de eerste herdruk sinds de Tweede Wereldoorlog zijn. De deelstaat is tot eind 2015 in bezit van de rechten van het boek, dat de basis was voor de moord op miljoenen Joden en zigeuners.
“We willen duidelijk maken welke nonsens er staat, hoewel met catastrofale gevolgen”, aldus minister Markus Söder (Financiën) van Beieren na gesprekken met advocaten en tegenstanders. Het boek wordt echter niet zomaar herdrukt. Bij de tekst komen opmerkingen van historici. De deelstaat hoopt dat de publicatie ook moet voorkomen dat uitgevers het boek nog na 2015 willen drukken. Vorige maand won Beieren nog een proces tegen de Britse uitgever Peter McGee die delen van het antisemitische boek wilde uitbrengen.
De herdruk moet in 2015 verschijnen, samen met een editie speciaal voor scholen. Overlevenden van de Holocaust en hun families zijn bang dat neonazi's het boek zullen gebruiken als propaganda.
Hitler schreef Mein Kampf ('Mijn strijd') in 1924, toen hij in een gevangenis in Beieren zat. Hij combineerde elementen van zijn autobiografie met zijn visie op een zuiver Arisch ras en zijn haat tegen Joden en communisten. Voor zijn dood in 1945 werden miljoenen exemplaren verspreid.