BERLIJN – Kraaien die mensen aanvallen: het doet denken aan scènes uit de thriller 'Birds' van Alfred Hitchcock uit 1963.
In Berlijn is het dezer dagen realiteit, tenminste in de stadsdelen Prenzlauer Berg en Mitte. Thorsten Alsleben kan erover meepraten. Zaterdag werd hij door kraaien aangevallen toen hij voor de deur van de broodbakkerij met zijn mobiel telefoneerde. De 40-jarige man werd van achteren door de vogels belaagd, die in zijn hoofdharen pikten. Een dag later waren een krantenbezorger en vier andere klanten van de bakkerij het slachtoffer.
Inmiddels is het bestuur van Berlijn-Mitte begonnen met het ophangen van borden die voetgangers voor de strijdlustige vogels waarschuwen. Volgens natuurbeschermers zijn er minstens 5000 broedparen kraaien in Berlijn, en worden het er steeds meer. Reden: in de stad vinden de vogels genoeg eten (vuilnis vooral maar ook restanten van de barbecue) en betere leefomstandigheden dan op het platteland. De kraai is bovendien een beschermde vogel zodat gerichte maatregelen om de populatie te beperken uitgesloten zijn.
Berlijners wordt nu aangeraden hun afval alleen in dichte containers op te slaan en geen etensresten buiten te laten liggen of weg te gooien. Vogelliefhebbers beweren overigens dat de kraaien alleen in het broedseizoen bovenmatig agressief zijn. Het probleem zou dus vanzelf overgaan.