Terschelling heeft een nieuwe slogan om het eiland te promoten. Dat is “Speulsk eiland, Terschelling” geworden. “Speulsk is niet zomaar een woord. Het is een origineel Terschellings woord”. Tot zover de feiten, maar de onderbouwing gaat verder: “Speulsk verwoordt en verbeeldt de ziel van het eiland en haar bewoners. Zonder gekunsteld te zijn, is Speulsk speels en leuk tegelijk. Speulsk is dartel en ongeremd. Speulsk is levenslustig en opgewekt. Een bijna verloren Terschellings woord dat terugkomt als de ziel, het unieke karakter van Terschelling. Speulsk is de levenswijze van de Terschellinger”. Juist ja. De bedenker van de slogan (ene meneer C. van Rees uit Roermond) en het organisatiecomité achter de slogan zijn echter aan een klein detail voorbij gegaan. Speulsk betekent wel dartel en ongeremd, maar slaat in die zin niet op mensen, maar op tochtige (geile) koeien. Speulsk komt uit een van de drie op het eiland gesproken dialecten (het Meslânzers). Op Wikipedia waarschuwen ze er nog zo voor:
Quote:
Het woord [speulsk] dient níet verward te worden met het woord [speuls]. Ter vergelijking: de woorden [lopen] en [loops] lijken qua letters op elkaar, maar hebben een compleet andere betekenis.

Terschelling heeft dus nu een campagne voor het promoten van een geil eiland. Speuls –zonder k op het einde- was dus beter geweest om een speels en uniek eiland te promoten...
Om nog even bij tochtig te blijven, houd de lucht in de gaten, in juni zal er een vliegtuig met “Speulsk eiland* / Terschelling” over de Wadden en de Randstad vliegen. Denk dan terug aan dit artikeltje en lach eens hardop.
zie ook http://www.speulsk.nl/