Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt Ravelry.com, een website voor breifanaten, met juridische stappen. In de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer in Londen houdt Ravelry een breiwedstrijd onder de naam Ravelympics. Volgens het IOC maakt de breiclub daarmee inbreuk op de rechten op het woord Olympic.
Volgens merkenbureau Chiever eist het IOC behalve een verbod op het gebruik van de naam Ravelympics ook dat Ravelry alle foto's van breipatronen met Olympische ringen van zijn website verwijdert. Ravelry heeft de naam van de breiwedstrijd voor de zekerheid inmiddels gewijzigd in Ravellenic Games.
Hoewel het IOC inderdaad merkrechten bezit op de aanduiding Olympic en op het beeld van de ringen, slaat de organisatie volgens Bas Kist van Chiever altijd een beetje door als de Olympische Spelen naderen. ,,De organisatie heeft laten weten enige honderden dreigbrieven per jaar te sturen. Die gaan niet alleen naar keiharde inbreukmakers, maar ook naar volstrekt onschuldige enthousiastelingen, die de aanduiding Olympic gebruiken voor niet-commerciële, kleinschalige activiteiten'', zegt Kist.
Nog los van de vraag of het handig is dit zo te doen, is het volgens Kist in sommige gevallen maar helemaal de vraag of het IOC ook juridisch een punt heeft.