Amerikaanse wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die een natuurlijk materiaal, waar de oceanen mee vol zitten, in een week tijd kan veranderen in 24-karaats goud.
De wetenschappers van de Universiteit van Michigan noemen zichzelf moderne alchemisten, naar de middeleeuwse zoektocht naar de Steen der Wijzen, de steen die alles in goud kon veranderen. Het lijkt er nu daadwerkelijk op dat er een soort Steen der Wijzen is gevonden, al is het dan weer niet zo dat de bacterie alles in goud verandert.
Alleen goudchloride, een zeer giftige stof die veel in de natuur voorkomt, staat op het menu van de bacterie. Voer deze superbacterie een week lang een grote hoeveelheid van die goudchloride en een bescheiden klompje puur goud is het resultaat. Niet verkeerd met een goudprijs van ruim 44.000 euro per kilo.
Toch komen de gelukszoekers met een scheikundedoos in de hand en dollartekens in hun ogen bedrogen uit. Goudchloride is ook bepaald geen goedkoop spul. De oceanen zitten er weliswaar vol mee, maar het is zo 'verdund' dat het ontzettend moeilijk te winnen is. De geslaagde proef is volgens de universiteit dan ook niet geschikt om op grote schaal uit te voeren.