De sterke arm krijgt er extra collega’s bij. Geen mensen van vlees en bloed, maar ‘mannen’ van staal en elektronica: robots gaan wellicht taken van de politie overnemen. Dat maakte de University of Florida vorige week bekend.
Het idee van de robocop, zoals het apparaat is genoemd, komt van de Amerikaanse marineluitenant Jeremy Robins. Hij wil de apparaten inzetten voor onder meer surveillance, bewaking en spoedklussen. Door gehandicapte militairen en politieagenten de robots te laten besturen, kunnen deze op het kantoor volop ondanks hun handicap actief blijven. „Een gehandicapte politieagent kan hiermee het werk van een normale agent uitvoeren”, meent Robins.
Onderzoekers van het Discovery Lab van de universiteit van Florida zijn al een eind op weg met de bouw van een eerste prototype. Ze hebben twee militaire robots geleend van het instituut voor kunstmatige intelligentie van de universiteit en maken deze geschikt voor politietaken.
De Amerikaanse omroep CNet is echter sceptisch over het idee. Kunnen deze op afstand bestuurbare surveillanten arrestaties verrichten? Of zijn ze eerder een aanvulling op mobiele beveiligingscamera’s? En hoe ethisch is het om robot-ME’ers een demonstratie uiteen te laten slaan? Foto