Amateurastronomen hebben een planeet gevonden die vier zonnen heeft. Dat maakte de website Planet Hunters bekend.

Via de website kunnen amateurs informatie over duizenden sterren doorspitten op zoek naar exoplaneten, planeten rond andere sterren. Dat doen ze door te speuren naar de minieme veranderingen in het licht van sterren als de planeet ervoor langs schuift.

PH1 is de eerste planeet die op deze manier is gevonden en het is meteen een unieke vondst. In het stelsel, zo'n 5000 lichtjaar van de aarde verwijderd, draait de planeet rond een dubbelster, die op zijn beurt weer aan een andere dubbelster is gekoppeld.
Op PH1, een gasreus ter grootte van Neptunus, moeten daardoor vier verschillende zonnen te zien zijn. De ontdekkers noemen het een wonder dat de planeet niet uiteen gereten is door de zwaartekracht van de vier sterren.
Toch zijn de ontdekkers zeker van hun zaak, ondanks dat ze amateurastronomen zijn. "We hebben niet alleen de verandering in licht waargenomen, maar zien ook dat de aantrekkingskracht van de planeet zijn sterren een beetje doet wiebelen. Die combinatie is de goudstandaard voor de ontdekking van planeten."