Scheidend rector en bestuursvoorzitter Paul van der Heijden van de Universiteit van Leiden heeft een sabbatical van bijna 14 maanden, met doorbetaling van zijn salaris van ruim 2 ton per jaar. En dat is 'volstrekt redelijk' volgens de universiteit.
Van der Heijden gaat na zijn sabbatical direct met vervroegd pensioen. Daarna is hij van plan om een onbetaalde aanstelling bij de universiteit aan te nemen. In een reactie noemt de raad van toezicht van de universiteit de sabbatical 'volstrekt redelijk'. "De raad wijst erop dat voor decanen aan deze universiteit eveneens een sabbatical-regeling geldt", zo schrijft de raad van toezicht. Normering bestond nog niet Dat het salaris van Van der Heijden hoger is dan de recentelijk in de Tweede Kamer afgesproken normering voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector, is volgens de universiteit ook goed verklaarbaar: bij zijn aantreden in 2007 bestond die normering nog niet. Toen Van der Heijden bestuursvoorzitter werd, is in zijn contract afgesproken dat hij na 4 jaar dienst 6 maanden verlof opbouwt. Na zijn dienstverband van 6 jaar, krijgt hij dus 9 maanden. Daarbij worden 5 maanden opgeteld die hij had opgespaard uit zijn tijd bij de Universiteit van Amsterdam.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt van een 'typisch voorbeeld' van een deal tussen de raad van toezicht en de raad van bestuur. "Het is een soort cadeautje, een sabbatical van ruim 2 ton per jaar." Van Dijk vindt dat de nieuwe minister van Onderwijs meteen kan beginnen met een 'stevig gesprek' met bestuurders in publieke functies. "Een fatsoenlijk bestuur beseft dat ze betaald worden uit publiek geld en het dus niet kunnen maken om ruim boven de norm te verdienen."