Floor Sietsma is donderdag op twintigjarige leeftijd gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij is hiermee de jongste gepromoveerde ooit in Nederland. Het proefschrift 'Logics of Communication and Knowledge' van Sietsma gaat over de beïnvloeding van verschillende communicatievormen op gezamenlijke kennis. Door gebruik te maken van logicamodellen onderzocht ze welke manier van kennisoverdracht er plaatsheeft tijdens communicatie.
Sietsma kon op tweejarige leeftijd al lezen en rekenen en toen ze twaalf jaar was behaalde ze haar VWO-diploma. Ondanks dat ze veel jonger is dat de meeste studenten heeft ze tijdens haar studietijd geen moeite gehad met het maken van vrienden. In haar jeugd lag dat anders. Daarover zegt zij in het maandblad Quest, dat haar in oktober benoemde tot Nerd van het Jaar: 'Ik heb een moeilijke jeugd gehad door mijn begaafdheid. Dat soort kinderen wil ik graag helpen. Of kinderen met anorexia. Uiteindelijk word ik orthopedagoog.'
Voor haar proefschrift keek Sietsma onder meer naar veelgebruikte communicatiemiddelen zoals e-mail. 'Sietsma onderzocht welke vormen van kennis kunnen ontstaan als men de CC- en BCC-functie gebruikt en welk gevolg het gebruik van BCC-ontvangers heeft voor de kennis van de gewone ontvangers’, zo is te lezen op de site van de UvA.
Sietsma: 'Een actueel voorbeeld waarbij zulke overwegingen van belang zijn is een situatie waarin geheime informatie is uitgelekt via e-mail en men erachter wil komen wie hiervan op de hoogte is, en wie de informatie in eerste instantie heeft laten uitlekken.' De jonge gepromoveerde heeft haar onderzoek in 2,5 jaar afgerond bij het centrum Wiskunde & Informatica (CWI). De meeste promovendi doen hier vaak vier jaar over. Klaar met het studeren is Sietsma nog niet. In september is zij begonnen met een de studie pedagogische wetenschappen.