Wetenschappers werken aan een anti-verouderingspil en ze denken dat de 150 jaar er mee kan worden gehaald, bericht de Daily Telegraph. Het voornaamste bestanddeel van de pil bestaat uit een synthetische versie van resveratrol, niet allen voor jezelf, maar ook voor je medewerkers, collega’s, familieleden, het stofje dat ook in de schil van de blauwe druif zit, en waaraan de kracht wordt toegedicht veroudering tegen te gaan. Het doet dat door de werking van het proteďne SIRT 1 te stimuleren.
Verouderen is niet per definitie ‘een onomkeerbare aandoening’, zegt David Sinclair, professor in de genetica aan Harvard University. ‘We zijn aan het onderzoeken of er gunstige effecten zijn voor gezonde mensen. Sommigen van ons zouden 150 jaar kunnen worden’. Maar daarvoor is volgens Sinclair nog meer onderzoek nodig.
Het product wordt al getest op patiënten die lijden aan diabetes 2 of aan de huidziekte psoriasis. Bij een verhoging van de activiteit van de proteďne Sirt 1 verbeterde de werking van cellen bij muizen, bijen en vliegen. Ze bleven langer in leven dan hun soortgenoten.
Proeven bij mensen met kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer en Parkinson leverden vruchtbare resultaten op. Professor Sinclair rekent er op dat de medicatie gebruikt kan worden om ziektes te vertragen.
Andere wetenschappers staan er sceptisch tegenover. Zij vinden het effect van resveratrol op de gezondheid een experimentele spitsvondigheid.