De Amerikaanse oliemagnaat Harold Hamm staat op het punt om een schikking te treffen met zijn aankomende ex-vrouw voor een bedrag van vijf miljard dollar. Het vermogen van de eigenaar van olieconcern Continental Resources wordt geschat op 11,3 miljard dollar.
Harold Hamm behoort tot de meest invloedrijke mensen ter wereld. De oprichter en eigenaar van oliebedrijf Continental Resources diende tijdens de afgelopen presidentscampagne als voornaamste energieadviseur van presidentskandidaat Mitt Romney.
Met zijn vermogen van 11,3 miljard dollar staat hij op plaats 35 van rijkste Amerikanen. De aankomende scheiding kan hier echter verandering in brengen, meldde zakenblad Forbes afgelopen weekend. Na 25 jaar huwelijk en twee kinderen vroeg Hammís tweede vrouw, Sue Ann Hamm, vorig jaar een scheiding aan wegens het vermeende vreemdgaan van haar man. Uit onderzoek van Reuters blijkt dat de twee waarschijnlijk geen huwelijkscontract hebben afgesloten. Volgens deskundigen heeft mevrouw Hamm zonder dit contract recht op onder meer de helft van de aandelen van haar man in Continental Resources. Het grootste deel van de winst van het bedrijf zou zijn behaald tijdens hun huwelijk. Harold Hamm bezit momenteel 68 procent van de aandelen in het concern ter waarde van 11,2 miljard dollar. Het is nog niet zeker of Sue Ann Hamm daadwerkelijk de helft van Harold's fortuin in bezit krijgt. De rechtbank zal in de zaak beslissen over een eerlijke verdeling. Hierbij zal rekening worden gehouden met hun 25-jarige huwelijk en de jaren dat Sue Ann in dienst was bij Continental. Het nieuws van de aankomende scheiding heeft een negatief effect op de waarde van de aandelen van Continental Resources. Indien Harold Hamm de helft van zijn aandelen moet afstaan, zal hij de leiding van het bedrijf moeten overdragen. Een eventuele verandering in de leiding is van belang voor investeerders.