De Amerikaanse miljonair Forrest Fenn (82) wil de wereld laten delen in zijn rijkdom. In de bergen bij Santa Fe heeft de bejaarde weldoener een goudschat met een waarde van zo'n 2 miljoen dollar (zo'n 1,6 miljoen euro) verstopt. Om de locatie te achterhalen, moeten goudzoekers een raadselachtig gedicht ontcijferen. De Verenigde Staten zijn alweer even in de ban van zijn spel. Fenn houdt het spannend en geeft af en toe nieuwe hints. In een van de filmpjes hieronder laat hij weten dat de schat verstopt is op 5.000 voet (ongeveer 1.525 meter) boven de zeespiegel.
Fenn zegt op het idee te zijn gekomen toen hij ruim twintig jaar geleden te horen kreeg dat hij kanker had en nog hooguit zes maanden te leven had. Omdat hij iets wilde nalaten na zijn dood, vulde de kunstverzamelaar een schatkist vol goud die hij kort voor zijn dood wilde verstoppen in de bergen. Als testament schreef hij een gedicht met hints over de locatie van de schat. Ook toen hij onverwachts genezen werd verklaard, wilde hij zijn unieke nalatenschap doorzetten. Drie jaar geleden besloot hij de kist te verstoppen in de bergen rond Santa Fe. Met zijn schatkist reed hij de Rocky Mountains in en begroef de schat op een geheime plaats.
Naast gouden munten bevinden zich in de kist ook antieke armbanden en diamanten. In zijn autobiografie openbaarde Fenn vervolgens een gedicht dat na ontcijfering uitsluitsel moet brengen over de locatie van de schat. De tekst zou negen hints moeten bevatten:
'As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.
Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.'

Als achterliggend doel wilde Fenn met zijn actie ouders ertoe bewegen om hun kinderen naar buiten te sturen en samen op zoek te gaan naar de schat. Amerikaanse media verspreidden het opvallende nieuws, wat een heuse schattenjacht ontketende. Schattenjagers berichtten op blogs en internetfora over hun avontuuirlijke trips naar de Rocky Mountains. Intussen heeft de bejaarde weldoener al meer dan 13.000 mails ontvangen, waaronder 18 huwelijksaanzoeken.
De nieuwe tip tijdens het CBS-programma Today zwengelde de goudkoorts nog wat aan. Nu weten de schattenjagers dat de schat hoger dan 1.525 meter in de bergen van Santa Fe verscholen ligt. Enkele dagen geleden volgde een nieuwe tip. 'Men moet de oude bijgebouwen niet bovengraven, de schat staat op geen enkele manier in verbinding met een structuur.'
Of die nieuwe raadselachtige hint bij iemand een belletje doet rinkelen, is maar zeer de vraag. Voorlopig blijft de schat onvindbaar.