Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben een bacteriesoort ontdekt die de malariaparasiet in muggen tegengaat. Daardoor wordt de mug immuun voor de parasiet en kan het insect de ziekte niet overdragen op mensen. De resultaten van hun onderzoek staan in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Volgens deskundigen is de ontdekking de eerste stap naar het onder controle krijgen van malaria. Er wordt al langer geëxperimenteerd met het toedienen van bacteriën om parasieten en virussen in muggen tegen te gaan. Wetenschappers in Australië zijn erin geslaagd om muggen te besmetten met de Wolbachia-bacterie. Die bacterie is niet schadelijk voor de insecten maar parasieten kunnen er niet tegen.

Tot nu toe werkte de Wolbachia-bacterie bij muggen die knokkelkoorts en gele koorts verspreiden. De Amerikaanse en Chinese wetenschappers schrijven in Science dat ze een Wolbachiasoort hebben gevonden die ook malaria bestrijdt.

De bacterie wordt van generatie op generatie doorgegeven en onschadelijk gemaakte muggen kunnen alleen met elkaar paren. De onschadelijke muggen zijn dominant waardoor ze de plaats innemen van hun besmette soortgenoten.

De Wolbachia-muggen kunnen nog steeds steken, maar geen ziektes meer overbrengen. De onderzoekers denken dat ze nu een tactiek hebben om malaria op grote schaal te bestrijden. De bacterie moet dan wel, samen met middelen zoals pesticiden, worden ingezet.