Wetenschappers uit de Verenigde Staten hebben ontdekt dat sommige groenten en fruit net als mensen een dag-en-nachtritme hebben. Een verstoring hiervan, door ze bijvoorbeeld altijd in een donkere koelkast te bewaren, kan de productie van bepaalde antioxidanten verminderen. Onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten onderwierpen kool, sla, spinazie, courgette, wortel, zoete aardappel en blauwe bessen aan een proef waarin ze de hoeveelheid licht in een ruimte manipuleerden. Ze kwamen tot de conclusie dat de producten een soort jetlag oplopen. Het in stand houden van het dag-en-nachtritme kan belangrijk zijn, omdat de gewassen een paar uur voor zonsopgang chemicaliën aanmaken die insecten weren. Een van die stoffen is het antioxidant glucoraphanin, waarvan wordt aangenomen dat het kanker tegengaat. Volgens de onderzoekers blijven ze dat een lange tijd doen, zelfs als ze dagen na de oogst in de supermarkt liggen.
Door groenten in de koelkast, of tijdens transport in dichte dozen te bewaren, wordt het dag-en-nachtritme van de groenten verstoord. "We kunnen nog niet zeggen of donkere of lichte lichtomstandigheden de houdbaarheid van groente en fruit verkorten", zegt een van de onderzoekers. "Maar wat we wel hebben laten zien, is dat het in stand houden van de biologische klok voordelig is voor de resistentie tegen insecten en ook gezondheidsvoordelen kan hebben."