Zo'n 15.000 kilo samengeklonterd vet ter grootte van een schoolbus is verwijderd uit het riool onder de Londense wijk Kingston. Het waterleidingbedrijf spreekt van de grootste Britse vetberg ooit. Buurtbewoners merkten dat hun toiletten niet meer doorspoelden en trokken aan de bel.
De verstopping bestond uit een smerige samenstelling van vet en schoonmaakdoekjes. De rioolpijp, die 70 bij 48 centimeter groot is, was hierdoor voor 95 procent dichtgeslibd.
Het duurde tien dagen om de "grootste 'vetberg' uit de Britse geschiedenis'' te verwijderen, zo meldt het Londense waterleidingsbedrijf Thames Water. "We komen vaker grote hoeveelheden smurrie tegen, maar nog nooit is het zo tot een gigantische hoop samengeklonterd'', zei een woordvoerder.
Hugo Gastkemper, directeur van de Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer, legt uit dat het ontstaan van zo'n klomp vet meestal het gevolg is van het lozen van vet in het riool. En de kans dat een stuk vet van dit formaat in Nederland voorkomt is bijna nihil, zegt hij. "In Nederland hebben we niet zulke grote riolen, dus zullen we ook zulke gigantische vetklompen niet aantreffen. Gelukkig maar, want het geeft ontzettende problemen en ophopingen." Foto