Het is ongetwijfeld een droombaan voor klokkenmakers: de Britse koningin Elizabeth heeft iemand nodig die haar honderden uurwerken kan verzorgen. Een vacature voor de baan werd deze week online gezet.
Elizabeth heeft ruim duizend, veelal antieke, klokken. Ongeveer de helft staat in Buckingham Palace, de andere staan in paleizen als Sandringham, Balmoral en Windsor Castle. De drie klokkenmakers van de koningin zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud van enkele klokkentorens.
Sollicitanten moeten een diploma hebben van het British Horological Institute of een soortgelijke opleiding. Ook moeten gegadigden beschikken over een geldig Brits rijbewijs en bereid zijn onregelmatige diensten te werken. Het salaris bedraagt 36.000 euro per jaar.
Van de werknemer wordt verwacht dat hij niet alleen de klokken onderhoudt en schoonmaakt, hij moet ook in staat zijn onderdelen zelf te maken. Van de antieke uurwerken zijn vaak geen vervangende onderdelen meer beschikbaar. Enige kennis van smeden is daarom vereist, staat in de vacaturetekst.
Klokkenmakers hebben tot 13 oktober om hun cv in te sturen.