In het noorden van India begonnen archeologen vrijdag aan een zoektocht naar een verborgen schat onder een oud paleis. Ze doen dat op basis van een droom die een hindoeheilige onlangs heeft gehad. Volgens de swami verscheen in de droom koning Rao Ram Baksh Singh, die in 1858 door de Britten werd geŰxecuteerd omdat hij tegen de kolonisator in opstand was gekomen. De koning zou hebben verteld dat hij onder het paleis 1000 ton aan goud en juwelen heeft verborgen ter waarde van 37 miljard euro.
De swami vertelde vorige maand over zijn droom toen een Indiase minister een bezoek bracht aan de deelstaat Uttar Pradesh. Toen is het balletje gaan rollen. Archeologen zijn naar de ru´ne van het paleis gestuurd om onderzoek te doen. Uit metingen bleek afgelopen weekend dat op 20 meter diepte zware metalen liggen, maar welke is nog onduidelijk. Het gebied bij het dorp Daundia Khera werd meteen afgezet om gelukzoekers op afstand te houden. De dorpelingen kijken niet verbaasd op van de droom. Volgens hen doen al lange tijd verhalen de ronde dat er een grote schat ligt. Sommigen hebben al enkele keren bij het paleis zilveren en gouden munten gevonden, zeggen ze.
Intussen maken allerlei partijen alvast aanspraak op een deel van de schat. Een erfgenaam van koning Rao Ram Baksh Singh zegt dat zijn familie recht heeft op "een eerlijk deel". Een lokale politicus heeft gezegd dat de schat toekomt aan de bevolking van Uttar Pradesh.
Volgens hem moet de opbrengst gebruikt worden voor de ontwikkeling van de armste Indiase deelstaat. Er wonen 200 miljoen mensen, van wie het merendeel in grote armoede.
Elders in India werd twee jaar geleden al een miljardenschat gevonden. Die was verborgen in een 16e-eeuwse hindoetempel in de zuidelijke staat Kerala. De schat bestond uit ladingen vol munten, gouden beeldjes van goden en kronen belegd met edelstenen.
Afstammelingen van de koning zeggen dat die schat eigendom is van de tempel. Het hooggerechtshof van India zoekt uit of dat waar is.