Onderzoekers maken zich op om de laatste geheime kamer diep onder de eeuwen-oude Hindoe tempel te openen terwijl de politie 24/7 waakzaam is rondom het heiligdom waar een schat van miljarden dollars is ontdekt.
Gedurende de afgelopen week heeft een team van zeven onderzoekers vijf van de zes geheime kamers geopend die tsjokvol bleken te liggen met goud en juwelen, die honderden jaren het daglicht niet hebben gezien.
Toeschouwers en gelovigen verzamelden zich massaal rondom het heiligdom in het bruisende zakencentrum van Thiruvananthapuram, de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Kerala waar volgens officials een schat met een waarde van meer dan 20 miljard dollar is gevonden, een bedrag dat hoger ligt dan het complete budget voor onderwijs in heel India.
Zakken vol diamanten lagen naast tonnen gouden munten en juwelen, meldden de media, in de kelders van de kapel van de 16e-eeuwse Sree Padmanabhaswamy, in bezit van de voormalige regeerders van Travancore, tegenwoordig een deel van de deelstaat Kerala.
De huidige markt-waarde van de tot nu toe gevonden schat bedraagt 900 miljoen Rupees (20.2 miljard dollars), zei één official die niet geautoriseerd was om mededelingen te doen tegen Reuters.
Onderzoekers doorzoeken de kamers om een inventarislijst op te stellen van de rijkdommen omdat ze bezorgd waren omtrent de beveiliging maar ze hadden geen idee van de grootte van de schat die ze zouden gaan vinden.
Ramingen van de waarde spreken van miljarden dollars maar het is haast ondoenlijk om de voorwerpen accuraat op waarde te schatten.
De politie heeft een permanente verblijfplaats opgericht in de directe nabijheid van de tempel terwijl de minister van staat van de deelstaat Oommen Chandy volledige staatsveiligheid heeft toegezegd voor de schat en ook dat de schat het eigendom van de tempel zal blijven als de inventaris compleet is.
Wij staan klaar om de schat te verdedigen, we zullen maatregelen nemen om de bewaking permanent te regelen met de koninklijke familie van Travancore die de tempel nu beheren, zei Chandy tegen verslaggevers.
Geschiedkundigen bevestigen de ramingen, zich bewust van het feit dat er door die regio eeuwen lang belangrijke, lucratieve handelsroutes liepen.
Handelaren uit andere delen van India en uit het buitenland kwamen om kruiden en andere dure goederen te verhandelen en maakten grote giften aan de plaatselijke goden om succes van hun zaken af te smeken (en natuurlijk om om de heersers gunstig te stemmen).
Nu ramingen van de omvang van de schat maar blijven stijgen groeit er een fel debat over wat er met de vondst gedaan moet worden, in een land waar 450 miljoen mensen onder de armoedegrens leven.
Leiders van de Hindoe-gemeente willen dat het geld wordt geïnvesteerd in de tempel, terwijl intellectuelen (waaronder voorzitter van het hooggerechtshof V.R. Krishna) het liever gebruikt zouden zien worden voor het publieke goed. De regering heeft gezegd zich neer te leggen bij de uitspraak van de Hoge rechter, wat hij beslist over het eigendom van de in de tempel gevonden schat, de tempel die nog steeds in beheer is van de Koninklijke familie, in tegenstelling tot andere tempels in Kerala die door de overheid bestuurd worden.
De kelderkluizen werden doorzocht nadat een gelovige advocaat een petitie neerlegde bij de hoogste rechtbank in het land om de overheid te vragen de bewaking over te nemen van de tempel aangezien er geen adequate bewaking aanwezig was.
Diverse tempels in India hebben miljarden dollars aan weelde omdat gelovigen schenkingen doen aan spirituele of religieuze instellingen die ziekenhuizen, scholen en instellingen voor hoger onderwijs besturen.
De Tirumala tempel in oostelijk Andhra Pradesh heeft naar verluidt 3000 kg goud, waarvan een derde vorig jaar bij de bank India in bewaring werd gegeven, terwijl spiritueel leider Sai Baba, die in april kwam te overlijden een bezit van $9 miljard naliet.
Yoga Goeroe Baba Ramdev, die vorig maand een vastenactie tegen corruptie hield die uitmondde in protesten tegen de regering heeft wereldwijd bezittingen ter waarde van 40 miljard opgebouwd met zijn imperium van yoga en diverse spirituele producten en diensten.Foto