Een opmerkelijke actie van de politie in Almelo afgelopen vrijdag. Agenten van het corps hebben een Poolse veelpleger op de trein naar Berlijn gezet. De man was de afgelopen zes maanden 66 keer aangehouden voor onder meer winkeldiefstal.
Op Facebook zette de politie een video van de actie. Op het filmpje dat je hier kunt zien, zie je hoe de man uit zijn cel wordt gehaald, naar het station wordt gebracht en op het perron wordt afgeleverd. Met een enkeltje Berlijn, de rest moet hij volgens de politie zelf betalen. De politie zegt op Facebook dat ze "onevenredig veel tijd kwijt zijn aan dit soort verdachten" en daarom deze stap genomen hebben. De 23-jarige Pool zou een jaar in Nederland zijn geweest. Eerst werkte hij in een fabriek maar na een half jaar hield zijn baan op. Daarna ging hij stelen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Volgens de politie zou hij zelf aangegeven hebben dat hij graag wilde terugkeren naar zijn land van herkomst, maar had hij geen geld voor de reis.

De politie zegt op Facebook: "Indien deze missie geslaagd is en deze man keert niet als crimineel terug in Nederland, zou deze zet voor herhaling vatbaar kunnen zijn. De politie zoekt alleen nog een aantal sponsoren om dat te kunnen betalen....

Reactie leiding politie Oost-Nederland op Facebookbericht Almelo over aanpak veelpleger De politieleiding van de eenheid Oost-Nederland heeft kennisgenomen van de post op de Facebookpagina van de politie in Almelo.

Daar werd beschreven hoe de aanhouding van een veelpleger werd afgehandeld. Deze had eerder aangegeven graag terug te willen naar zijn geboorteland, maar dat hij daarvoor de middelen niet had. De man kreeg van de politie een treinkaartje naar Berlijn en op het filmpje was te zien hoe deze man op de trein werd gezet.
De pollitieleiding heeft begrip voor het feit dat medewerkers van de politie in Almelo de vinger hebben willen leggen op de problematiek van veelplegers, waar ook de politie in Almelo dagelijks mee wordt geconfronteerd. De collega's hebben daarvoor een creatieve oplossing toegepast; dit is echter geen beleid. De politieleiding neemt nadrukkelijk afstand van de suggestie dat de politie sponsors zoekt.
Ondanks dat er begrip is voor het probleem, vindt de politieleiding dat de gekozen weg om dit onder de aandacht te brengen, niet de geŽigende weg is. (Blik op Nieuws)