Gamen slecht voor kinderen? Helemaal niet, zegt onderzoekster Isabela Granic van de Radboud Universiteit. Zelfs schietspellen hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen, blijkt uit haar onderzoek.

"Er is jaren belangrijk onderzoek gedaan naar de negatieve kanten van gamen," aldus Granic in een bericht op de site van de Radboud Universiteit. "Het wordt geasocieerd met verslaving, depressie en agressie. Dat kunnen we niet negeren, maar het geeft een eenzijdig beeld."

Voor het onderzoek, dat in het vakblad American Psychologist verschijnt, zijn de resultaten van verschillende studies naar gamen naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat met name gewelddadige schietspellen goed zijn voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht. Kinderen die strategische games spelen zijn beter in het oplossen van problemen waardoor ze beter op school presteren, concluderen de onderzoekers.

Zelfs simpele spelletjes als Angry Birds hebben een positief effect. Ze vormen volgens de onderzoekers afleiding en kunnen daarom ontspannend werken en hebben een gunstige invloed op iemands gemoedstoestand. Ook zouden kinderen die veel spelletjes spelen, leren omgaan met verlies.

Dat gamen ervoor zorgt dat kinderen in een sociaal isolement raken, verwijzen de onderzoekers ook naar het rijk der fabelen. Meer dan 70 procent van de kinderen die gamet doet dat met ťťn of meer vrienden. Verder spelen miljoenen mensen wereldwijd samen in virtuele werelden als World of Warcraft. Die fantasiewerelden vormen hun eigen communities waar spelers sociale vaardigheden leren: samenwerken, leiderschap en vertrouwen.

Uit het onderzoekt blijkt dat op kleine schaal al de voordelen van gamen worden ingezet. Enkele scholen proberen games te gebruiken in het klaslokaal. Artsen gebruiken games om jonge kankerpatiŽnten te motiveren. In een soort schietspel gaan ze zelf kankercellen te lijf en daardoor reageren ze beter op de behandeling die ze krijgen.