Sinds de oudheid geloven de mensen op het eiland IJsland in het bestaan van elven. Dit is het "verborgen volk ", zoals de elven genoemd worden, en er is een hele vallei waarin ze leven en waarin hun heiligdommen vereerd worden. De IJslanders eren niet alleen hun "buren" op het eiland, maar ze staan ook klaar om hun rechten te verdedigen bij de rechterlijke macht.
De IJslandse autoriteiten waren begonnen met de aanleg van een snelweg die de presidentiële residentie verbindt met nabijgelegen steden. De weg zou echter door de vallei van de Elven lopen. Samen met milieuactivisten die opkomen voor het behoud van de vallei en talrijke supporters kwamen ook de vrienden van de elven in actie. Deze mensen beweren dat het dal een bijzondere bescherming moet hebben, want het is de zetel van de Elven Geest.
Denk niet dat de supporters van de elven een stelletje gekken zijn. Zij vormen een krachtige beweging die in staat is om duizenden mensen de straat op te sturen die met hun lichaam de bouwmachines tegenhouden. "Dit is een verschrikkelijk verlies voor de wereld van de elven en voor ons - de mensen, " - zei de zelfbenoemde " profeet " van de organisatie ter bescherming van de elven Ragnhildur Jónsdóttir, die een geestelijke band heeft met het te beschermen "verborgen volk."
Het Hooggerechtshof van IJsland heeft nu besloten de situatie niet verder te escaleren en de bouw stopgezet. Dit is niet de eerste keer dat de lokale folklore invloed heeft op de beslissing van de rechter.