De advocaat die wereldkundig maakte dat J.K. Rowling schuilging achter debuterend thrillerauteur Robert Galbraith moet een schadevergoeding betalen, meldt NRC Handelsblad. Omgerekend gaat het om een bedrag van 1200 euro.

Advocaat Chris Gossage van Russels, het advocatenkantoor dat de belangen van Rowling behartigt, vertrouwde vorig jaar de beste vriendin van zijn vrouw toe dat niemand minder dan Harry Potter-auteur J.K. Rowling schuilging achter Robert Galbraith, een debuterend thrillerschrijver van het boek The Cuckoo’s Calling. Die vriendin verspreidde dat nieuws vervolgens via Twitter, waarna het werd opgepikt door The Sunday Times.

Het advocatenkantoor van Gossage betaalde al een schadevergoeding aan The Soldiers’ Charity, een liefdadigheidsinstelling voor oorlogsveteranen, maar nu heeft de tuchtrechter bepaald dat Gossage beripst en beboet moet worden. Hij moet 1000 pond betalen aan Rowling, omgerekend zo’n 1200 euro.
Na de onthulling van The Sunday Times in juli 2013 gaf Rowling aan ‘boos en bedroefd’ te zijn en vond dat haar vertrouwen was beschaamd. Pijnlijk vond Rowling de suggestie dat de lek een zorgvuldig geplande marketingstunt betrof. Rowling wilde naar eigen zeggen haar pseudoniem geheim houden om te kunnen schrijven zonder de druk van haar roem. Tegen The Sunday Times verklaarde ze:

“Het was fantastisch om een boek te publiceren zonder de hype en verwachtingen, en het was puur genieten om onder een andere naam reacties te krijgen.”
De onthulling bracht de verkoop van The Cuckoo’s Calling in een stroomversnelling. De thriller voerde al snel de Britse en Amerikaanse bestsellerlijsten aan. Filmmaatschappijen toonden direct interesse in de filmrechten van het boek.
The Cuckoo’s Calling, een thriller over privédetective Cormoran Strike die wordt gevraagd de dood van een topmodel te onderzoeken, werd lovend ontvangen in Engelse en Amerikaanse media. The New Times noemde het boek ‘een hoogst amusant boek dat veel leuker en veel betrokkener is dan het trage The Casual Vacancy’. The Guardian sprak van een ‘vermakelijke, hoogst professionele misdaadroman’.

‘Geholpen door de kennis van nu’, schreef recensent Thomas de Veen in juli 2013, ‘kunnen we zeggen’:

“het is een echte Rowling. Een strakke plot, de uitbundige, bloemrijke stijl van een echte verhalenverteller, bonte maar waarachtige personages, een pakkend verhaal.”
Rowling schreef al een tweede boek over oorlogsveteraan en privédetective Cormoran Strike, dat ze ook zal uitbrengen onder de naam Robert Galbraith.