Een zwaarlijvige vrouw heeft op nieuwjaarsdag bijna twaalf uur vastgezeten in een grot in Zuid-Afrika. Ook 23 bezoekers die in de grot waren, konden daardoor geen kant meer op. De vrouw kwam op 1 januari kort na de middag klem te zitten in een doorgang, die de 'tunnel van de liefde' heet. Pas rond 23.30 uur kon de onfortuinlijke vrouw met behulp van paraffine en een katrol worden bevrijd, zei Hein Gerstner, directeur van de grot van Cango in de provincie Western Cape.
"Het was echt een dikke vrouw", vertelde de man. "Ze kreeg een verwittiging aan het loket en van de gids dat ze tijdens de tocht problemen zou krijgen, maar ze wilde het toch doen". Reddingswerkers van twee nabijgelegen steden en een privéziekenwagen werden opgetrommeld om te helpen bij de reddingsactie.
Achter de vrouw zaten nog 23 andere bezoekers in de grot geblokkeerd. Zij kregen dekens, water en repen chocolade om het ergste leed te verzachten. Onder hen waren twee kinderen met astma en iemand met diabetes, voor wie insuline moest worden gehaald. De zwaarlijvige vrouw werd na haar bevrijding overgebracht naar het ziekenhuis, dat ze normaal gezien dinsdag in de loop van de namiddag mocht verlaten.
"Het gebeurt wel meer dat bezoekers gekneld zitten in de grotten, maar dat duurt nooit langer dan een uurtje of twee. Dit was echt vreselijk. Geen enkele gids had dit ooit meegemaakt", verklaarde Gerstner.