De Deen Peder Mondrup kan een opmerkelijke sportprestatie op zijn naam zetten. Hij is de eerste man met een hersenverlamming die de Ironman van Kopenhagen heeft voltooid. Hij kon aan de zware triatlon meedoen met hulp van zijn tweelingbroer Steen.

De broers deden aan de wedstrijd mee als "Team Tvilling" (team tweeling). Samen legden ze bijna 4 kilometer zwemmend af, fietsten ze 180 kilometer en rende de tweeling een marathon. In totaal deden Peder en Steen daar 15 uur, 42 minuten en 38 seconden over.

Het team kwam met die tijd 20 minuten binnen de maximale tijdsduur van de triatlon over de eindstreep. Onder luid applaus en gejuich werd de tweeling binnengehaald.

De hele tocht nam Steen zijn broer letterlijk en figuurlijk op sleeptouw. Zo trok hij Peder al zwemmend in een bootje achter hem aan door het water. Voor het fietsonderdeel was er een aangepaste fiets waar ze samen in konden zitten en in de afsluitende marathon duwde Steen zijn broer vooruit in een rolstoel.

De broers zijn geboren in januari 1980. Dat was drie maanden te vroeg. Bij de geboorte kampte Peder met zuurstoftekort, waardoor hij verlamd raakte en in een rolstoel belandde.

Het is niet de eerste keer dat de broers samen aan een wedstrijd deelnemen. Vorig jaar deden ze onder meer mee aan een halve marathon die ze in 2 uur en 16 minuten aflegden. "Voor het eerst zag ik mezelf als een normale deelnemer in plaats van iemand in een rolstoel", zei Peder toen over die prestatie.

Voor Steen betekent het veel dat hij zijn broer aan deze wedstrijden mee kan laten doen. "Ik heb er alles voor over om mijn broer een paar uur het gevoel te geven dat hij niet in een rolstoel zit", schrijft zijn broer op de website van het team. Ze willen een voorbeeld zijn voor anderen, waardoor er in de toekomst meer mensen met een handicap meedoen aan sportevenementen.