Voor een nieuw onderzoek naar muizen in Nederland is de hulp nodig van alle Nederlanders die een kat bezitten.

Het radioprogramma Vroege Vogels en Waarneming.nl proberen antwoord te krijgen op de vraag welke muizensoorten er in Nederland rondlopen en hoe zij over het land zijn verspreid.

Via een apart formulier kunnen katteneigenaren foto's insturen van de dode muizen die door hun huisdier zijn gevangen, met wat gegevens over de vindplaats. Gespecialiseerde muizenexperts zullen via de foto's bekijken om welke soort het gaat.
De start van het project ‘Wat Vangt De Kat?’ was zondagochtend tijdens de uitzending van Vroege Vogels. "De meeste kattenliefhebbers vinden het niet leuk als Minoes of Tijger een dode muis het huis binnen brengt. Maar voor de wetenschap kan de vangst grote waarde hebben. Zet u even over de weerzin heen, gooi het lijkje niet meteen weg, maar maak een paar foto’s van het slachtoffer", zeggen de onderzoekers.

Er zijn veel soorten muizen in Nederland: huismuis, bosmuis, grote bosmuis, aardmuis, dwergmuis, veldmuis, eikelmuis, hazelmuis, dwergmuis en dan zijn er ook nog diverse woelmuizen en spitsmuizen.