Een privéreisje naar New York voor 90.000 euro. Een cadeau voor een jarige vriend van 180.000 euro. En meer van dat soort uitspattingen. Alles op kosten van de zaak. De Duitse ex-topman Thomas Middelhoff van warenhuisconcern Arcandor komt er niet mee weg en moet drie jaar de cel in.

Dat is de uitkomst van één van de grootste fraudezaken in de top van het Duitse bedrijfsleven. Thomas Middelhoff, ook wel 'Big T' genoemd, trad in 2004 toe tot de raad voor commissarissen van Arcandor, het moederbedrijf van warenhuisketen Karstadt.
Het concern verkeerde op dat moment in zwaar weer. Middelhoff kreeg het lek niet boven en in 2009 trad hij af. Kort daarop ging Arcandor failliet. Bij spitwerk van de curator kwamen de wonderlijke declaraties en andere fraudegevallen rondom de topman aan het licht.

Naast de reisjes en cadeautjes op kosten van de zaak, is Middelhoff ook veroordeeld voor belastingfraude. Daarmee benadeelde hij het bedrijf voor een half miljoen euro. Hij werd verdacht van veel meer gevallen, maar die werden niet bewezen voor de rechter.

De 61-jarige oud-topman bleef tot in zijn slotwoord zijn onschuld volhouden. "Ik heb mezelf geen fouten te verwijten." Hij onderstreepte dat hij naar Arcandor was gekomen om het concern te redden. Verder noemde hij de hele zaak, die vijf jaar duurde, een nachtmerrie. "Ik ben in mijn eer en waarde aangetast."

Middelhoff werd in de rechtszaal meteen afgevoerd naar de gevangenis. Daar zal hij minstens één week zitten. Mogelijk dat de rechter besluit hem op vrije voeten te stellen in afwachting van het hoger beroep.