Gemiddeld verdienen linkshandigen 10 tot 12 procent minder dan rechtshandigen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Amerikaanse universiteit Harvard.

Joshua Good, professor Economie aan de universiteit van Harvard bestudeerde 47.000 Britten en Amerikanen. Wat bleek: rechtshandigen hebben op de werkvloer een klein, maar opvallend financieel voordeel. Zo verdienen rechtshandigen een achtste tot een tiende meer dan hun linkshandige collega's, schrijft Het Laatste Nieuws.

'De bedrading van de hersenen van een linkshandige is anders', verklaart Good. 'Daardoor hebben mensen die onder meer met hun linkerhand schrijven een grotere kans op gedragsstoornissen of leerproblemen.' Volgens de professor zijn ze daardoor minder hoogopgeleid wat het loonverschil kan verklaren.

Maar voor sporters is linkshandigheid vaak een voordeel, onder meer bij tennis of volleybal zijn linkshandige spelers het gewend om rechtshandige tegenspelers te ontmoeten.

Linkshandigheid zou genetisch bepaald zijn. Als beide ouders linkshandig zijn, is de kans groter dat ze ook linkshandige kinderen hebben. Zo heeft een kind met twee rechtshandige ouders 10 procent kans om een 'leftie' te zijn. Een kind met één linkshandige ouder heeft 20 procent kans en met twee linkshandige ouders stijgt die kans naar een gemiddelde van 26 procent.