Daarom verbieden de Belgische gemeenten Hasselt en Diepenbeek de verkoop, het bezit en het gebruik ervan. Aan een ballonnetje lurken is gevaarlijk, zegt de politie tegen De Standaard; lachgas kan namelijk misselijkheid, hoofdpijn en roekeloos gedrag veroorzaken. Bovendien is de opslag ervan gevaarlijk, omdat de boel kan ontploffen.

De gemeenteraden stemmen deze maand over het plan. Het verbod zal opmerkelijk genoeg vallen onder het Gemeentelijke Administratieve Sanctie-reglement: het GAS-reglement. Als je dat reglement overtreedt, krijg je 350 euro boete.

En in Nederland?
In Nederland is het gebruik van lachgas niet verboden, maar de verkoop ervan wel. Het Belgische verbod zal in ons land niet veel veranderen, denkt UvA-onderzoeker Ton Nabben. "Wellicht wordt er achter de schermen wel wat kritischer naar gekeken. Ik merk ook dat organisatoren wat huiveriger zijn geworden om lachgas te verkopen op feesten, dus het staat wel op de kaart."

Lachgas verbieden wordt niet gemakkelijk, voorspelt Nabben: "De patronen worden bijvoorbeeld ook gebruikt in de horeca. Ik ben benieuwd hoe ze in het in BelgiŽ gaan handhaven."