De Britse regering is van plan om lachgas te verbieden - en daarom staan er vandaag opvallend veel mensen met lachgas voor het Britse parlement in Londen.

De Psychedelic Society organiseerde het protest. Die vindt dat het niet aan de overheid is om te bepalen wat mensen wel en niet mogen gebruiken.

Lachgas zou de op drie na populairste drug in Groot-BrittanniŽ zijn. In 2013/2014 zouden 400.000 mensen het gebruikt hebben. Vorig weekend overleed een tiener in Londen aan een hartaanval, die net daarvoor lachgas zou hebben gebruikt. Zijn familie zei later dat de 18-jarige jongen al langer iets aan z'n hart had, maar de politiecommissaris riep op tot een verbod op lachgas.

"Het is duidelijk dat het steeds populairder wordt en daarom moet het verboden worden", zei hij tegen de BBC.

En de regering wil lachgas opnemen in een wet die het illegaal maakt om geestverruimende middelen te verkopen - behalve alcohol caffeÔne en nicotine. Bezit blijft legaal zolang je het niet verkoopt. Als je het wťl verkoopt, zou je tot zeven jaar in de cel kunnen belanden.

Professor David Nutt van het Imperial College London noemt lachgas "waarschijnlijk een van de veiligste vormen van drugsgebruik". "Het wordt ook al meer dan 200 jaar gebruikt, vooral als pijnstiller. Dus een verbod is best bizar."

In Nederland is het verkopen van lachgas al verboden. En dat is het niet voor niets, want aan lachgas kleven risico's. Lachgas valt onder de Geneesmiddelenwet en je mag het niet in ballonnen verkopen, dan is het namelijk een drug.

Als drug is het dus helemaal terug. Vooral afgelopen Koningsdag was dat goed te zien; op meerdere plekken in het land stonden mensen lachgas te verkopen. Die grootschalige handel in gaspatronen en ballonnen op Koningsdag is bekend bij de politie in Amsterdam, maar er worden geen boetes voor uitgedeeld. "Het heeft voor ons geen prioriteit om op te treden, omdat het vrijuit te koop is", laat een woordvoerder weten. Ook de politie in Utrecht heeft geen enkele verkoper op de bon geslingerd.

Lachgas is inderdaad zo gekocht: je hebt er een slagroomspuit en wat patronen voor nodig.