De gouverneur van de west-Turkse provincie Edirne wil mensen die op de eerste drie verdiepingen van een flatgebouw wonen verbieden nog van de lift gebruik te maken. Enkel ziekenhuizen en ouderlingenverblijven ontsnappen aan de maatregel, net als mensen die om medische redenen geen trappen mogen doen. ‘Trappen nemen, eerder dan de lift zal je leven met een dag verlengen, aldus gouverneur Dursun Ali Sahin, die in alle openbare gebouwen lifttoezichthouders wil plaatsen om ervoor te zorgen dat de regel wordt nageleefd. In de toekomst volgen dan ook de gewone appartementsgebouwen. ‘Verder zal dit naast een gezondere levensstijl ook de energiekosten verlagen,' aldus Sahin. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is 30% van de Turken zwaarlijvig.

Vorig jaar al liet de gouverneur zich opmerken door koffiehuizen te verbieden thee te serveren met 2 klontjes suiker, nochtans een traditie in Turkije. Eén klontje volstaat, aldus de man. Ook zout mag in restaurants nog enkel in beperkte hoeveelheden op tafel worden gezet.

Op sociale media laten de kritische reacties niet op zich wachten. ‘In Turkije werken zulke regeltjes niet,’ tweet iemand. De mensen zullen de lift naar de vierde verdieping nemen en dan de trap afdalen naar de derde.