Enkele leerlingen van een basisschool in Den Haag hebben verwondingen opgelopen toen zij de 'deo-challenge' van de bekende YouTuber Enzo Knol wilden imiteren.

Op het filmpje van de 'vlogger' (video-blogger) spuit iemand zo lang mogelijk en van heel dichtbij met een fles deodorant op zijn arm. Uiteindelijk ontstaat een flinke huidirritatie.

Knol roept in zijn filmpje, dat al ruim vijf maanden op internet staat, de kijkers op om het thuis vooral niet na te doen.

De leerlingen van basisschool Toermalijn wilden het toch nadoen en liepen flinke brandwonden op, met littekens tot gevolg. Een van de leerlingen belandde bij de huisarts met een ontstoken wond.

Een bezorgde juf van de school stuurde een e-mail naar het NOS Jeugdjournaal. Ze uit haar zorgen uit over de invloed van vloggers zoals Enzo Knol op de leerlingen van vooral de groepen 6, 7 en 8.

"Zij (de leerlingen, red.) kijken enorm tegen hem op en volgen hem massaal. Ze zijn echter nog niet in staat om de gevaren van het nadoen van deze challenges in te schatten", schrijft de lerares.

De 21-jarige Enzo Knol uit Assen zet dagelijks filmpjes over zijn leven op YouTube. De video's worden door honderdduizenden internetters bekeken. Ruim 580.000 mensen zijn geabonneerd op zijn YouTube-kanaal.

Vorig jaar liep een door hemzelf georganiseerde bijeenkomst met zijn fans volledig uit de hand. Honderden gillende tieners wachtten hem op toen hij aankwam in Utrecht. Uiteindelijk moest de politie hem wegvoeren.
Foto