Kijk naar links, dan naar rechts en dan weer naar links. Die raad kregen we allemaal mee toen we als kleuter de straat leerden oversteken. En wat blijkt: ook wilde chimpansees kijken goed uit voor ze een drukke autoweg betreden.

‘Druk’, dat is: gemiddeld om de 40 seconden een voertuig. Franse onderzoekers van het Muséum Nationale d’Histoire Naturelle hielden gedurende tweeënhalf jaar een autoweg in het Oegandese Kibale National Park in de gaten. In die periode zagen de biologen 122 chimpansees de weg oversteken. 92 procent daarvan keek netjes naar links en/of rechts, en ruim de helft stak de straat al rennend over - wellicht het drukke verkeer indachtig.

Bovendien zorgden vrijwel alle sterke, mannelijke apen ervoor dat kleine, zwakkere soortgenoten veilig konden oversteken, door te wachten en achterom te kijken. Ook verplaatsen de chimpansees zich in kleinere groepen, om zo vlugger gezamenlijk de overkant te bereiken. Bij vergelijkbaar onderzoek op een minder drukke weg in het West-Afrikaanse Guinea, bleken de apen er trager en in grotere groepen over te steken. Het onderzoek verscheen in het vakblad American Journal of Primatology.
Filmpje