In de bloedhitte en ongeveer gelijktijdig met de tour de France startte er in Park Frankendael een fietstocht die minstens zoveel bekijks getrokken zal hebben als de renners in Utrecht. Het was weer tijd voor de 'World Naked Bike Ride', of -zo je wilt- 'streakerstocht' of 'Snikkeldag in Mokum'.

Het was een protest tegen overmatig gebruik van olie. Zoals een deelnemer samenvat: 'Mensen pakken veel te vaak de auto, dat zorgt voor milieuvervuiling. We willen ze op een ludieke manier laten weten dat ze ook eens met de fiets moeten gaan'. En zo trok een karavaan naakte fietsers vanuit Park Frankendeal door de stad.

En daar ging wel wat voorbereiding aan vooraf, zeker in deze hitte. Er werd flink gesmeerd, een hoedje en een bril gedragen tegen het felle licht en een enkeling gebruikte zelfs een paraplu als zonnescherm. En vervolgens was het bekijks trekken. Heel veel bekijks. In de woorden van een verbaasde Amerikaanse toerist: 'There's a lot of dick out there'.

Of het protest daadwerkelijk een stap is in de richting van een wereld zonder fossiele brandstoffen? Het is de vraag. Voorlopig is de organisatie niet van plan om met het ludieke protest te stoppen. En dus kunnen we ons volgend jaar weer opmaken voor 'Snikkeldag in Mokum'.
Foto