Veertig miljard staat er op zijn bankrekening, maar de Zweedse oprichter van IKEA heeft in eigen land nog nooit een euro belasting betaald. Tot vorig jaar, toen moest de op zeven na rijkste persoon ter wereld eindelijk 6 ton afrekenen, aldus de Volkskrant. Het is volgens critici een schijntje gezien zijn totale vermogen.
Ingvar Kamprad heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het Zweedse belastingstelsel maar niets vindt. Al in de jaren zeventig vertrok de nu 89-jarige IKEA-baas om die reden via Denemarken naar Zwitserland. Na het overlijden van zijn vrouw besloot hij terug te keren naar zijn familie in Zweden.
Dus over 2014 moest hij er voor het eerst zijn inkomsten opgeven: 130.000 euro aan inkomsten uit arbeid voor zijn werk als lid van de raad van bestuur van IKEA en 1,7 miljoen euro aan inkomsten uit vermogen. Daarvan moest hij uiteindelijk 0,6 miljoen euro afdragen aan de belastingdienst.
Maar niet alleen hijzelf ontweek decennia lang op vakkundige wijze de belasting, ook zijn bedrijf kan er wat van. Via onder meer Liechtenstein, Luxemburg, Curaçao, de Maagdeneilanden en een aantal Nederlandse stichtingen ontwijkt IKEA naar verluidt een slordige 800 miljoen euro per jaar.