Zijn hatelijke reactie aan het adres van minister Asscher (Sociale Zaken) kwam in een opwelling. Rico Schuurman uit Oosterwolde heeft de PvdA'er excuses aangeboden voor zijn onbeschofte gedrag. En Asscher zegt die te accepteren.

Asscher verzamelde dinsdag op Facebook de meest schunnige en beledigende reacties die hij de afgelopen tijd ontving. Daar zat ook een oude reactie tussen van Schuurman. De jonge Friese scholier uitte daarin op zeer onbeschofte wijze zijn ongenoegen over de opvattingen van Asscher over zwarte piet. De minister had namelijk een verandering voorgesteld aan het uiterlijk van piet. Want zo stelde Asscher eind augustus: "Achter zwarte piet als symbool ligt een ongemakkelijke waarheid van vooroordelen en racisme." Dat viel helemaal verkeerd bij Schuurman, die woedend reageerde op Facebook.

In een filmpje van de Leeuwarder Courant dat gisteren op YouTube verscheen, biedt Schuurman zijn excuses aan. Hij zegt overmand door emoties te hebben gehandeld. "Ik speel zelf ook zwarte piet en was gewoon boos op de minister. Toen heb ik geschreven dat ie z'n mond moest houden met z'n kuthoofd. En dat is natuurlijk een grote fout." Verder liet Schuurman in de bewuste Facebookreactie weten dat Asscher beter de tegenstanders van zwarte piet zou kunnen terugsturen 'naar hun eigen land'.

Achteraf heeft Schuurman ontzettende spijt, zegt hij. "Het is niet mijn bedoeling geweest om Asscher zo te kwetsen. Ik heb mijn lesje geleerd en zal dit nooit meer doen. Tegen de minister wil ik graag zeggen dat ik voortaan langer zal nadenken voordat ik iets plaats."

Minister Asscher toont zich sportief. Op Facebook schrijft hij de excuses van Schuurman te accepteren: "Beste Rico, ik zag je reactie. Heel sportief hoe je dat deed. Excuses aanvaard. Blijf vooral je mening geven. Als we dat allemaal op een normale manier proberen te doen, komen we verder in dit land."
Filmpje