Een lagere verkeersboete betalen door het uploaden van een excuusvideo op YouTube. Het kan sinds enige tijd in Rome, maar de maatregel leidt tot steeds meer kritiek.

De maatregel geldt voor weggebruikers die verkeersagenten beledigen. De politie was de beledigingen zó zat, dat een alternatieve straf voor overtreders werd bedacht, schrijven Italiaanse media. De excuusvideo moet voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet een standaardtekst worden voorgelezen waarin verontschuldigingen worden aangeboden en waaruit waardering blijkt voor het werk van verkeersagenten.

De video moet daarnaast minstens 30 seconden duren en ten minste twee weken online staan. Het hoofd van de overtreder moet duidelijk in beeld zijn.

Niet iedereen is blij met de mogelijkheid tot strafvermindering. Sommigen noemen de alternatieve straf een vorm van afpersing. Advocaat Alessandro Gamberini, die een verkeersovertreder bijstaat, spreekt van een "nutteloze schandpaal". Hij heeft een klacht ingediend tegen de "criminele afpersingsmethode" en eist dat die wordt geëvalueerd.

Alleen in Rome is strafvermindering mogelijk met een excuusvideo. In andere Italiaanse steden krijgen verkeersgebruikers die de politie beledigen een boete van 250 euro en moeten ze een excuusbrief schrijven.