De nationale Belgische ziekteverzekeraar Riziv vergoedt een duur geneesmiddel tegen longfibrose niet aan patiŽnten die roken. Alleen degenen die met een urinetest kunnen bewijzen dat ze niet roken, hebben recht op terugbetaling. De ziekteverzekering koppelt zo de toegang tot een geneesmiddel aan de levensstijl.

De behandeling met het geneesmiddel Ofev kost per patiŽnt 30.000 euro per jaar. Het middel verlicht het lijden van patiŽnten met idiopathische longfibrose, een zeldzame en agressieve ziekte die patiŽnten kortademig maakt en die de patiŽnt op den duur het gevoel geeft dat hij stikt.
Straf

Professor Wuyts, verbonden aan de Universiteitskliniek in Leuven, zegt dat mensen met een ongezonde levensstijl worden gestraft. Wuyts wijst er verder op dat nog nooit bewezen is dat roken de oorzaak is van idiopathische longfibrose.

De algemeen directeur van Riziv zegt dat roken een ongunstig effect heeft op de ziekte en dat het daarom niet onredelijk is om aan de patiŽnten te vragen om te stoppen met roken. Dat is in het belang van hun eigen gezondheid, aldus Riziv.