Het landschap van Oman ondergaat de komende jaren een flinke metamorfose. Het Westlandse kassenbouwbedrijf Kubo gaat er maar liefst 190 hectare kassen neerzetten. De eerste 20 hectare zullen nog dit voorjaar in het zuid-oosten van het sultanaat verrijzen.

Maar wie denkt dat er in de kassen tomaten, komkommers, chrysanten of rozen gaan groeien heeft het mis. De glazen constructies worden namelijk opgebouwd om een installatie voor zonne-energie te beschermen. De grote gebogen spiegels worden op die manier beschermd tegen zand, stof en wind. De installatie gaat een vermogen van 1 gigawatt opleveren.

Stroperig
De warmte wordt gebruikt om stoom op te wekken. Daarmee moet de dikke stroperige olie in de grond verwarmd worden, zodat die vloeibaarder wordt en dus makkelijker omhoog gepompt kan worden. Nu wordt er nog gas verbrand om die stoom te creëren. De CO2 die vrijkomt kan dus bespaard worden.

Het totale project, dat de naam Miraah heeft meegekregen - Arabisch voor spiegel - beslaat uiteindelijk een oppervlakte vergelijkbaar met een kleine 300 voetbalvelden. Naast de fysieke kas worden ook andere technieken uit de tuinbouw gebruikt. Zo wordt een robot gebruikt om het glazen dek schoon te houden en wordt ook gebruikgemaakt van overdruk om stof en vocht buiten de kas te houden.