Begin jij al te zuchten als je alleen al denkt aan een blokje om, rondje hardlopen of de sportschool? Dat komt door je moeder! Vrouwen die tijdens hun zwangerschap fysiek actief zijn krijgen volgens recent onderzoek namelijk fittere en gezondere kinderen. De onderzoekers die dit ontdekten, willen hun bevindingen gebruiken in de strijd tegen obesitas.
De liefde voor fitness begint in de baarmoeder, zo blijkt uit het Amerikaanse onderzoek. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap sporten, kunnen hun kind helpen om sportief te worden. De studie sluit aan bij eerder onderzoek, dat aantoonde dat beweging tijdens de zwangerschap ook helpt bij de ontwikkeling van een gezond hart.

Voor de studie, die werd gepubliceerd in The FASEB Journal, werden muizen gebruikt. Wetenschappers bestudeerden genetisch identieke muizen op hun fysieke activiteit. De ene helft kreeg een loopwiel tijdens de zwangerschap, de andere niet. De vrouwtjesmuizen liepen gemiddeld 10 kilometer per nacht. Ze renden minder als de zwangerschap vorderde, maar liepen zelfs tegen het einde nog ongeveer 3 kilometer.

De muizen van de getrainde moeders bleken 50 procent actiever dan de muizen wiens moeder geen loopwiel hadden. Belangrijk is volgens professor Robert Waterland van het Baylor College of Medicine dat de verhoogde activiteit aanhield naarmate de kinderen volwassen werden. Zelfs het vermogen om vet te verliezen verbeterde.

De zwangerschapssportiviteiten zouden de ontwikkeling van de hersenen in de baarmoeder stimuleren, waardoor die later actiever zijn. ,,Hoewel de meeste mensen denken dat sportiviteit genetisch bepaald is, tonen onze resultaten aan dat de omgeving en vooral de moeder een belangrijke rol spelen bij de foetale ontwikkeling", aldus Waterland tegen de Britse krant The Daily Mail.

Hij spreekt van levenslange voordelen. ,,Ik denk dat moeders gemotiveerd kunnen worden om te bewegen tijdens hun zwangerschap, als het voordelen voor hun baby heeft. Dat soortgelijke effect kan worden gebruikt om obesitas te bestrijden", weet de professor. Volgens de World Health Organization is weinig bewegen één van de tien belangrijkste risicofactoren voor overlijden wereldwijd.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden 30 minuten per dag te bewegen.