Twintig minuten springen op een trampoline is net zo goed voor je conditie als hardlopen, maar je voelt je er beter van en je hebt minder kans op blessures. Bovendien is het veel leuker.

Tot die conclusie komt de Amerikaanse fitnessorganisatie ACE. Die heeft onderzoek gedaan naar de effecten van trampolinespringen.

Belangrijkste punt van het onderzoek: qua fysieke inspanning staat trampolinespringen gelijk aan bijvoorbeeld hardlopen, fietsen en voetballen, maar zo voelden de testpersonen dat niet. Zij gaven aan dat ze een lichtere inspanning hadden geleverd. Trampolinespringen voelde dus minder intensief dan het in werkelijkheid was.

Volgens onderzoeker John Porcari van de universiteit van Wisconsin komt dat omdat mensen trampolinespringen leuk vinden. "Als je iets doet waar je echt plezier in hebt, maskeert dat het gevoel dat je hard moet werken", zegt de professor tegen het blad Time. "Je focust dan alleen op de fun."

Naast dat voordeel is er nog een reden waarom trampolinespringen beter voor je is. De kans op blessures is veel kleiner dan bij hardlopen. De bewegingen die je bij het springen maakt zijn vergelijkbaar met hardlopen, maar de trampoline vangt de schokken op. Daardoor zijn de klappen op je voeten en benen minder hard, zegt Porcari. "De trampoline absorbeert de schok, je hebt niet de klappen op je gewrichten zoals bij het lopen over een verharde weg."