In het Franse Bruniquel is een onafgemaakt bouwproject van neanderthalers gevonden. Net als bij het Engelse Stonehenge gaat het om een grote kring van stenen. Deze week werd een jarenlang onderzoek naar het bouwwerk afgerond, waaruit blijkt dat neanderthalers veel meer konden dan eerst werd gedacht.

De constructie werd in 1990 gevonden en toen geschat op 50.000 jaar oud. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de grot 176.000 jaar oud is. Ook is een uitkomst dat neanderthalers meer ontwikkeld waren dan tot nu toe gedacht: ze beheersten vuur, konden zich organiseren en waren sociaal ontwikkeld. De resultaten van de studie staan deze week in het vakblad Nature.

Het bouwwerk bestaat uit twee ringstructuren van rechtopstaande stenen (stalagmieten). Een grote steencirkel van bijna 7 meter in diameter en een kleinere, van 2 meter. De rand is 40 centimeter hoog en bestaat uit gestapelde lagen druipsteen. In alle structuren werden sporen van vuur en verbrande stukjes bot gevonden. De kamer met cirkels ligt op 300 meter afstand van de ingang van de grot waarin hij is gevonden.

De neanderthaler is een uitgestorven mensensoort die ongeveer 40.000 jaar geleden uit Europa verdween. De precieze oorzaak van hun uitsterven is onbekend. Experts houden het op voedseltekort of het onvermogen van de neanderthalervrouw om vaak kinderen te krijgen.
Foto