In het stadhuis van Utrecht moet iedereen binnenkort naar hetzelfde toilet. De gemeenteraad heeft gisteren besloten alleen nog gebruik te maken van genderneutrale wc's. Het besluit is genomen om transgenders en anderen die onzeker zijn over hun geslacht tegemoet te komen.

Naar schatting is tussen de 1 tot 4 procent van de bevolking transgender of noemt zich niet eenduidig man of vrouw. Volgens initiatiefneemster Anne Marijke Podt, gemeenteraadslid van D66, voelt deze groep vaak onzekerheid of mijdt men zelfs openbare toiletten uit schaamte of angst voor vervelende opmerkingen.

De bedoeling is dat voor het eind van het jaar alle gemeentelijke gebouwen in de Domstad voorzien zijn van genderneutrale toiletten. Eerder al zijn op de universiteiten van Leiden en Amsterdam al genderneutrale toiletten ge´nstalleerd.

Zelf zegt Podt hierover: ''Het maakt niet uit in welk hokje je past. Genderneutrale toiletten op het stadhuis zijn een mooie eerste stap. En laten we het ook vooral niet groter maken dan het is; het gaat om het aanpassen van een paar bordjes. Maar voor een klein groepje mensen is dit een heel belangrijk signaal.''
Foto