Het Israëlische televisiestation Channel 10 TV deed een sociaal experiment op Facebook om te zien hoe efficiënt het medium is in het bestrijden van aanzetten tot haat en terreur. Het resultaat was voor sommigen verrassend, voor anderen schokkend.

Channel 10 TV wilde na een ruzie tussen de Israëlische regering en Facebook zien of Fb inderdaad laks is in het aanpakken van groepen die aanzetten tot haat.

Het station vroeg twee jonge Israëli’s om als Jood en als Arabier een post te plaatsen waarin zij aankondigen dat zij van plan zijn een terroristische actie uit te voeren. De deelnemers aan het experiment moesten zinnen gebruiken die echte terroristen hadden gebruikt op Facebook vóór zij aanvallen uitvoerden.

De producer wilde zien of Facebook de berichten zou opmerken, hoe lang het zou duren voor zij werden verwijderd en of de Israëlische autoriteiten zouden reageren op de “bedreigingen”.

De resultaten waren frappant. Facebook reageerde op geen van de posts. De Arabische poster kreeg 7 Likes en een groot aantal waarschuwingen dat zijn account was gehackt, en verzoeken van ‘friends’ om geen geweld te gebruiken.

De ‘moslimterrorist’ werd opgeroepen door de politie voor verhoor en zijn woning werd bestormd door de politie toen hij geen gehoor gaf aan de oproep.

De Joodse poster werd met rust gelaten; hij werd niet opgeroepen door de politie en werd niet verhoord vanwege zijn terreurdreiging. Zijn post kreeg binnen enkele uren 1200 Likes en werd 34 maal gedeeld.