De nationale politie werkt aan een oplossing voor de nieuwe dienstauto’s van Volkswagen. Die remmen namelijk zelf, wat op diverse plekken in het land al voor problemen heeft gezorgd.

De nieuwe wagens van VW die het politiekorps dit jaar door het hele land in gebruik neemt, zijn uitgerust met een zogeheten front assist systeem met forward collision warning. Assistentie aan de voorkant van de auto dus.

De bestuurder wordt gewaarschuwd als er een botsing dreigt te gebeuren. En als de bestuurder niet ingrijpt, doet de auto dat zelf. De nieuwe Volkswagens kunnen zelf remmen.

Maar het systeem van Volkswagen is het rijgedrag van politieagenten niet gewend. Wanneer die met spoed ter plekke moeten zijn rijden ze soms (met sirene en lichten) tegen het verkeer in.

En daar kan het met de nieuwe wagens dus misgaan. Meerdere politieagenten zijn al bijna tegen het dashboard geklapt, omdat de auto de rem intrapte.

,,Dat is bij ons bekend’’, zegt een woordvoerder van de nationale politie. ,,En we gaan kijken of we er een oplossing voor kunnen vinden. Je kunt het systeem eenvoudig met een knopje uitzetten. Maar dat wordt nog wel eens vergeten. Een agent die met hoge prioriteit de weg op moet, moet meer handelingen verrichten. Voor zover ik weet zit dit systeem alleen in de nieuwe Volkswagen Touran.’’

Ook in het Noorden zijn al nieuwe Volkswagens in gebruik genomen. ,,Een paar weken geleden had een van onze collega’s er een probleem mee’’, zegt woordvoerder Anne van der Meer. ,,Die heeft een mail gestuurd naar de andere collega’s. Dat ze wel het knopje moeten omzetten.’’