Lisette is net 9 jaar, maar zit al volop in de puberteit. "Ze is al maanden ongesteld, heeft schaamhaar en ze gedraagt zich als een puber", zegt moeder Ina. "Soms is het best heel zwaar."

Voordat moeder Ina begint met vertellen, moet ze iets kwijt. "Dat ik zo ontzettend veel van haar houd. Het is mijn enige kind met mijn grote liefde Richard." Maar al is Lisette klein qua postuur, ze is een groot zorgenkind. Ze lijdt aan het syndroom van Ohdo, een uiterst zeldzame afwijking die haar waarschijnlijk veel te vroeg in de puberteit heeft gebracht.

In ons land raakt rond de 2 procent van de kinderen vervroegd in de puberteit, weet kinderarts Erica van den Akker van het Erasmus MC. "Dat aantal is eigenlijk al jaren stabiel. In Amerika ligt het aantal kinderen dat vervroegd in de puberteit raakt stukken hoger. Onder Afro-Amerikanen ligt het aantal zelfs op 10 procent", zegt de kinderarts.

Je spreekt over te vroege puberteit als er 'kenmerken van lichaamsverandering waarneembaar zijn bij jongens jonger dan negen jaar en meisjes jonger dan acht jaar'. Zoals bijvoorbeeld haargroei of het ontwikkelen van borsten.

Lisette is net negen, maar menstrueert al een tijdje en heeft al volop schaamhaar. Borstgroei heeft ze nog niet. Moeder Ina: "Op een dag kwam Lisette thuis uit school. Ik heb poep in mijn broek, zei ze." Wat bleek? Lisette was gaan menstrueren. "De juf had me al ge´nformeerd. Zij was ook heel verbaasd. Zo jong had ook de juf nog nooit meegemaakt."

Ina bracht een bezoek aan de huisarts. Ook die stelde vast dat Lisette vroeg in de puberteit was gekomen. Meteen werd het verband gelegd met het syndroom van Ohdo, zegt Ina. "Dat is een zeer zeldzame ziekte die voor zover bekend vier kinderen in ons land hebben. Door een fout in het genetisch materiaal heeft Lisette een heel lage weerstand. Ze heeft weinig spierkracht, is klein en praat heel weinig. En ze is snel heel erg moe."

Lisette krijgt vanwege haar vroege puberteit de zogeheten prikpil toegediend. "Elke drie maanden moeten we langs de arts voor een prik. Die zorgt ervoor dat haar menstruatie stopt." Het is best pijnlijk, maar Lisette is een bikkel, vertelt haar moeder. "Ze heeft al zo vaak in het ziekenhuis gelegen."

Hoe is het om moeder te zijn van zo'n zorgenkind? "Soms is het heel zwaar. Lisette vertoont soms typisch pubergedrag. Luistert niet en is regelmatig echt onhandelbaar. Op mijn werk kan ik even tot rust komen, thuis is dat lastig. Maar mijn liefde voor Lisette helpt me erdoorheen."