Baby's uit Kameroen en China huilen anders dan Duitse spruiten. Hun geweeklaag is zangeriger, aldus onderzoek van de Universiteit van Würzburg.

Het gehuil van 42 baby's werd vergeleken, de helft uit Duitsland en de helft uit het noordwesten van Kameroen. Het verschil tussen de laagste en hoogste toon was bij de Afrikaanse kinderen aanzienlijk groter, zelfs als het ging om korte noten.

Een onderzoek waarbij het geluid van 55 baby's uit China werd vergeleken met dat van zuigelingen uit Duitsland, leverde een vergelijkbaar resultaat op, al was het verschil hier wat kleiner.

De melodie waarin een pasgeborene huilt, volgt dezelfde intonatie als de taal die baby's in de baarmoeder horen. Franse baby's huilen bijvoorbeeld met een stijgende noot aan het einde. ,,Het lange proces van leren praten, begint duidelijk al direct voor en net na de geboorte,'' stelt onderzoekster Kathleen Wermke.

De onderzoekers concluderen dat zuigelingen direct na de geboorte al (klank)kenmerken van de moedertaal overnemen. De kinderen zijn voor het onderzoek niet extra aan het huilen gebracht, verzekeren de onderzoekers.