Het is maar waar je zin in hebt: vlak voordat je op het vliegtuig stapt, even een Kalasjnikov scoren op het vliegveld. In Rusland kan je dat gewoon doen. De fabrikant opent een winkel van het merk, waar niet van echt te onderscheiden namaak-AK47's worden verkocht.

De winkel, die ook online te bezoeken is, biedt ook andere artikelen aan van het merk Kalasjnikov, zoals pennen, legerjassen en schok- en waterbestendige hoesjes voor je iPhone.

Het bedrijf zet komende jaren fanatiek in op de consumentenmarkt. Kalasjnikov hoopt over vier jaar ongeveer de helft van de winst te verdienen in deze branche. "We zijn van plan om dit resultaat te bereiken door nieuwe productcategorieŽn aan te bieden voor de gewone consument", schrijft het bedrijf in een verklaring op de site. De lijn voor fans van het merk maakt daar onderdeel van uit en daarnaast ontwikkelt het ook nieuwe producten voor jagers.

Het assortiment van de winkel op het vliegveld is op zijn minst opvallend te noemen. Voor 384,71 euro (27 700 roebel) verkoopt het bedrijf een AK47 die niet van echt te onderscheiden is, is te zien in de video van het bedrijf.

Russen die liever met een goedkoper nep-pistool het vliegtuig instappen, kunnen er ook terecht voor een Air Pistol MR-651k voor 44 euro (3250 roebel). Een veiliger iPhone hoesje kost zo'n 104 euro (7500 roebel). Wie het toch wat vreemd vindt om met het wapen aan boord te stappen, kan zijn nieuwste aanwinsten ook in Rusland thuis laten bezorgen.

In Nederland zijn nepwapens verboden. Alle bezitters worden strafrechtelijk vervolgd. Wie het toch in zijn hoofd haalt, kan rekenen op een forse boete of zelfs celstraf. Dat wil niet zeggen dat de echte wapens niet in Nederland te vinden zijn. De redactie van Editie NL had vorig jaar binnen twee weken een exemplaar te pakken. Het wapen is direct na de aankoop vernietigd.
Filmpje