In AustraliŽ en Nieuw-Zeeland is met afschuw gereageerd op een tv-interview over een Tinder-date met dodelijke afloop. De AustraliŽr die is vrijgesproken van moord of doodslag op een Nieuw-Zeelandse, krijgt volgens lokale media een bedrag van zes cijfers voor het vraaggesprek.

"Ik hield haar vast omdat ze me bleef aanvallen", zegt de 30-jarige Gable Tostee in een voorproefje van het interview, dat op 13 november wordt uitgezonden. "Ik wist niet meer wat ik moest doen, ik wilde dat het stopte."

De 26-jarige Warienna Wright viel twee jaar geleden veertien verdiepingen naar beneden vanaf het balkon van Tostee. De twee hadden ruzie gekregen na een avond drinken en seks. Tostee had Wright buitengesloten op het balkon. Ze viel naar beneden toen ze een ander balkon probeerde te bereiken. Wright en Tostee hadden elkaar leren kennen via de dating-app Tinder.

Volgens Tostee's advocaten was Wright onberekenbaar en agressief. De jury vond de man niet schuldig aan moord of doodslag. Na de rechtszaak werd de vrijgesproken AustraliŽr benaderd door het tv-programma 60 Minutes van Nine Network.

De politie vindt het moreel verwerpelijk dat de man een interview heeft gegeven over de zaak. "Verschrikkelijk dat hij nu betaald zijn zegje doet op tv", zegt een anonieme detective die betrokken was bij het moordonderzoek. "Na alles wat de familie van deze vrouw heeft doorgemaakt, smerig."

Ook op Twitter wordt de woede over het nieuws breed geventileerd. "Dag 60 Minutes, ik kijk nooit meer naar de show. Dit interview is het laagste van het laagste", schrijft iemand. "Misselijkmakend", twittert een andere vrouw. "Dat hij hiervoor een bedrag van zes cijfers kreeg."