Vrouwen kunnen beter multitasken dan mannen. Maar waar komt dit nu eindelijk door? Uit nieuw onderzoek blijkt dat de hersenen van mannen meer energie gebruiken tijdens het multitasken dan het brein van vrouwen.
Uit experimenten waar 140 vrijwilligers aan meededen blijkt dat de reactiesnelheid van vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar sneller is dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Er is nauwelijks een verschil tussen mannen en vrouwen boven de 45. Dit komt overeen met resultaten van andere onderzoeken, zoals dit onderzoek uit 2013.
Uit MRI-scans blijkt dat vrouwen effectiever multitasken, aangezien de hersenen minder energie gebruiken. Bij mannen lichten meer hersengebieden op. “Het lijkt er op dat het voor vrouwen makkelijker is om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren”, zegt onderzoeker Svetlana Kuptsova. “Vrouwen hoeven geen extra hersengebieden te mobiliseren in tegenstelling tot mannen.”
Hoewel de reactiesnelheid verschilt, is dit in het dagelijks leven amper merkbaar. Het is dus niet zo dat jouw vrouwelijke collega haar werk sneller af heeft dan een mannelijke collega. “Misschien alleen als er sprake is van een zeer stressvolle situatie waarbij vaak van taak moet worden gewisseld”, zegt Kuptsova. Anders doen jonge mannen qua multitasken niet onder voor vrouwen.
Wetenschappers hebben tot dusver nog geen oorzaak gevonden waarom multitasken bij mannen meer energie kost. Wellicht dat het te maken heeft met de oorspronkelijke rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Mannen jaagden en ontwikkelden hierdoor een beter ruimtelijk inzicht, terwijl vrouwen zorg droegen voor de kinderen en goed moesten communiceren. “Toch is er nog geen hard bewijs voor deze hypothese”, zegt Kuptsova.