Haal die wollen onderbroek en die dikke jas al maar uit de kast, want er staat ons een echte horrorwinter te wachten!
Althans, dat is wat Nederlandse en Duitse weerkundigen ons willen laten geloven. Zo stelde het Nederlandse Meteo Consult dat we een extreem strenge winter tegemoet zullen gaan. Hoe zij dat ‘weten’? Er bevinden zich veel hogedrukgebieden op het noordelijk halfrond. Dat zou leiden tot veel oostenwind die extreme koude met zich meebrengt. Volgens die Meteo Consult is er een kans van maar liefst 75 procent dat december tot en met februari veel kouder gaat zijn dan normaal in de lage landen.
Het zijn echter niet enkel de Nederlanders die zich aan deze voorspellingen wagen, maar ook de Duitsers maken zich serieus zorgen. Volgens hen zouden we zo goed als zeker een witte Kerst krijgen en zouden in januari de temperaturen tot min vijfentwintig graden gaan zitten. Ook in februari zouden we volgens hen nog sneeuw moeten ruimen.
Bij ons eigenste Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) wil men het zover niet drijven: zij doen niet aan ‘seizoensvoorspelling’. Drie maanden gaan vooruitblikken, dat zou volgens hen nogal straf zijn.